Jesteś tutaj: Strona główna » Lampy błyskowe » SB-600 » Naprawa SB-600 (Maciej Repecki)
Polish (Poland)English (United Kingdom)

Poprawa serwisu

Czy serwis Nikona poprawił się?

Zapisz się do newslettera!

Bądź na bieżąco z wydarzeniami związanymi z polskim serwisem Nikona jak i samą stroną ZSF! (newsletter w fazie testowej)

Naprawa SB-600 (Maciej Repecki)
( 3 Głosy/Głosów )
Lampy błyskowe - SB-600
niedziela, 22 listopada 2009 17:57

lampy błyskowe Pewnego dnia moja SB-600 przestała błyskać. Wszystko działało poprawnie (elektronika, komunikacja z aparatem, ładowanie kondensatorów) lecz lampa nie dawała błysków. Rozebrałem ją i okazało się, że palnik jest zbity (moja ekspertyza - 20 minut). Przeszukałem internet w poszukiwaniu zepsutej części ale nic nie znalazłem. Postanowiłem wysłać lampę do serwisu (21.10). Dzień później była w serwisie a tydzień później dostałem informację pocztą o przyjęciu naprawy.

Odczekałem trzy tygodnie i postanowiłem zadzwonić. Dwie próby nieskuteczne. Wysłałem maila i na drugi dzień otrzymałem informacje o kosztorysie (13.11). W sumie 4 części za prawie 100 zł (sam palnik za 38 zł), robocizna za 220 zł oraz przesyłka. Razem 341 zł:

Naprawa SB-600 (Maciej Repecki) - kosztorys

Prawdę mówiąc nie spodziewałem się takich kosztów ale nie miałem wyjścia. Kosztorys zaakceptowałem 16.10 (niedziela). 17.10 w statusie naprawy widniała informacja, że lampa jest już naprawiona i wysłana. 19.10 była już u mnie. Lampa przyszła sprawna jednak pojawiły się nowe rysy na wyświetlaczu, których nie było wcześniej. Mówi się trudno...
Podsumowując trwało to niecałe 4 tygodnie, co można zaakceptować. Kosztowało jak dla mnie zbyt dużo (około 40% wartości lampy) a tak naprawdę uszkodzona była część za 38 zł. Wysłałem nawet pytanie do serwisu, czemu koszty są takie duże ale odpowiedzi nie dostałem. Lampa odzyskała sprawność lecz przybyło jej kilka rys, co z pewnością nie cieszy.
Pozdrawiam i życzę tańszych napraw,
Maciej Repecki

numer zlecenia z serwisu Nikon Polska: 1653118

Komentarze   

0 #1 fotek 2009-11-23 10:27
Historia wydarzyła się niedawno, a na kosztorysie jak wół stoi, że przesyłka jest płatna. Co to za firma, która pobiera opłatę za wysyłkę sprzętu na gwarancji? Lampa była na gwarancji, prawda?
Cytować | Zgłoś administratorowi

0 #2 Similas 2009-11-23 16:59
Ale grzebana przez wysylajacego... :sad:

0 #3 Maciej Repecki 2009-11-23 17:20
Naprawa pogwarancyjna - dlatego były koszty napraw. :!:
Grzebana? Jest po gwarancji, więc nie widzę problemu, by sprawdzić co lampie dolega. Najzwyczajniej rozkręciłem ją i zdiagnozowałem (cała "operacja" trwała 20 minut a nie 3 tygodnie jak w serwisie). Może udałoby mi się zaoszczędzić te 220 zł za robociznę. :confused:

0 #4 juha 2009-11-24 00:21
zwróciłeś uwagę, że policzyli ci 2x robociznę?

0 #5 Wojtek 2009-11-24 00:58
Cytuję juha:

Rzeczywiście :!: :!: :!:

0 #6 Guest 2009-11-24 10:03
Cytuję Wojtek:
Cytuję juha:

Rzeczywiście :!: :!: :!:

a to nie jest czasami stawka godzinowa x 2 (2 godziny)?

+1 #7 Mike 2009-12-05 10:48
Czy ich do reszty pop***ło?
110zł za godzinę pracy? To oni w pracy chyba kawkę popijają a czas K***wa leci!
Klient zdiagnozował usterkę w 20 minut, zakładam że naprawa zajęłaby drugie tyle, a nawet niech by było te 40! To jest naciąganie klienta!
Założę się że za czas naprawy 1h 1m też zapłaciłbyś jak za 2h :!:
Jeśli zdarzy mi się taka historyjka kiedyś z nimi... oj już ja się postaram żeby coś takiego nagłośnić gdzie trzeba.

0 #8 Philipp 2009-12-08 20:14
Mam łącznie kilka sabinek, trochę osiemsetek i dwie dziewięćsetki.
Pół roku temu przestała błyskać SB-800. Wszystko co elektroniczne działało jak zawsze. Lampa rok po gwarancji. Pomyślałem od razu o palniku - w końcu swoje lampy używam do pracy i błyskają bardzo często.

Rozkręciłem - dwie gumki odkleiłem, chyba 6 małych śrubek i gotowe. Moja diagnoza - palnik. Rozkręcają to pierwszy raz, zajęło mi to 15 minut. 10 minut poszło na zastanowienie się, jak to rozkręcić i gdzie/pod czym są śruby.

Jestem członkiem NPS, kontakt z serwisem mam praktycznie natychmiastowy (dwa telefony komórkowe, 24/7). Ekspertyza i naprawa chyba nawet nie 4 dni.

To dlaczego narzekam?

Otóż koszty za wymianę palnika są kosmiczne. Samej części nie chcą sprzedać, mimo że sprzęt pogwarancyjny.
P.S. też mi policzyli dwie godziny robocizny.

W innej SB-800 ułamała mi się klapka ropraszająca błysk. Zadzwoniłem, czy prześlą mi tą część, żebym mógł sobie wstawić.

"Nie ale może ją Pan wysłać do ekspertyzy i zrobimy to odpłatnie".

Podziękowałem :-)

+3 #9 Fototech-serwis 2010-02-23 02:24
Witam,

Zapraszam na www.fototech-serwis.pl

Oferujemy części zamienne do aparatów cyfrowych, posiadamy również oryginalne palniki do lamp Nikona Sb-600 Sb-800 Sb-900. Możliwa wymiana.
Może to być dobra alternatywa dla drogich napraw w serwisach gwarancyjnych.

Pozdrawiam

0 #10 Kinga 2010-04-11 20:05
Witam! Mam podobny problem z lampą nikon SB600 ogólnie wszystko działa jak trzeba tylko że lampa nie wyzwala nawet nie świeci się światełko "ready" czy to jest problem z palnikiem? Lampe mam na gwarancji czy naprawią mi ją za darmo? Dodam że lampa na 100% nigdy nie upadła mi, mam ją od 4 miesięcy więc od niedawna... Ogólnie to robiłam zdjęcia wszystko było ok... Potem rozładowała mi się baterie ok 2 dni później naładwoałam je i wsadziłam do lampy i wtedy lampa nie działała już jak trzeba myślałam że to może problem z baterią że za słaba więc kupiłam nowe i potem jeszcze inne ale cóź nic nie pomagało więc musi być zepsuta.. Proszę o pomoc!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

sport Zielona Góra
ZoltySerwisFotograficzny.info nie jest powiązany z Nikon Polska i użycie nazwy "Nikon", "Nikkor" oraz "Coolpix" (i pokrewnych) ma wyłącznie charakter informacyjny
Template from Web Host Art mod by Wojciech Gąsiewski