Jesteś tutaj: Home » Flashes » SB-600 » Naprawa SB-600 (Maciej Repecki)
Polish (Poland)English (United Kingdom)

Poprawa serwisu

Czy serwis Nikona poprawił się?

Zapisz się do newslettera!

Bądź na bieżąco z wydarzeniami związanymi z polskim serwisem Nikona jak i samą stroną ZSF! (newsletter w fazie testowej)

Naprawa SB-600 (Maciej Repecki)
( 3 Głosy/Głosów )
Flashlights - SB-600
Sunday, 22 November 2009 17:57

We are currently translating our website into English. Please search through the entries, as some of them have already been translated.

lampy błyskowe Pewnego dnia moja SB-600 przestała błyskać. Wszystko działało poprawnie (elektronika, komunikacja z aparatem, ładowanie kondensatorów) lecz lampa nie dawała błysków. Rozebrałem ją i okazało się, że palnik jest zbity (moja ekspertyza - 20 minut). Przeszukałem internet w poszukiwaniu zepsutej części ale nic nie znalazłem. Postanowiłem wysłać lampę do serwisu (21.10). Dzień później była w serwisie a tydzień później dostałem informację pocztą o przyjęciu naprawy.

Odczekałem trzy tygodnie i postanowiłem zadzwonić. Dwie próby nieskuteczne. Wysłałem maila i na drugi dzień otrzymałem informacje o kosztorysie (13.11). W sumie 4 części za prawie 100 zł (sam palnik za 38 zł), robocizna za 220 zł oraz przesyłka. Razem 341 zł:

Naprawa SB-600 (Maciej Repecki) - kosztorys

Prawdę mówiąc nie spodziewałem się takich kosztów ale nie miałem wyjścia. Kosztorys zaakceptowałem 16.10 (niedziela). 17.10 w statusie naprawy widniała informacja, że lampa jest już naprawiona i wysłana. 19.10 była już u mnie. Lampa przyszła sprawna jednak pojawiły się nowe rysy na wyświetlaczu, których nie było wcześniej. Mówi się trudno...
Podsumowując trwało to niecałe 4 tygodnie, co można zaakceptować. Kosztowało jak dla mnie zbyt dużo (około 40% wartości lampy) a tak naprawdę uszkodzona była część za 38 zł. Wysłałem nawet pytanie do serwisu, czemu koszty są takie duże ale odpowiedzi nie dostałem. Lampa odzyskała sprawność lecz przybyło jej kilka rys, co z pewnością nie cieszy.
Pozdrawiam i życzę tańszych napraw,
Maciej Repecki

numer zlecenia z serwisu Nikon Polska: 1653118

sport Zielona Góra
ZoltySerwisFotograficzny.info nie jest powiązany z Nikon Polska i użycie nazwy "Nikon", "Nikkor" oraz "Coolpix" (i pokrewnych) ma wyłącznie charakter informacyjny
Template from Web Host Art mod by Wojciech Gąsiewski